Sådan opbevarer du dine Bitcoin på en wallet

Teamet hos BetterCoins.dkBitcoin wallets

Her beskriver vi hvorledes du opbevarer dine Bitcoin på en wallet. Vi kommer desuden med tips til, hvilken slags af wallets, der passer til dig. På billedet ses en skrift med Bitcoin og wallet - og en pengepung i baggrunden.

Førend du kan købe Bitcoin skal du opsætte en wallet. En wallet kan sammenlignes med en netbank. Det er en digital pengepung, hvor dine Bitcoin eller andre kryptovalutaer bliver opbevaret. Man kan få Bitcoin-wallet til samtlige enheder fra telefonen og computer til USB-stiks, som udelukkende er beregnet til at opbevare Bitcoin. En wallet fungerer ligesom en e-mailkonto, hvilket vil sige, at man stadig kan modtage Bitcoin til trods for, at man er offline.

Førend man vælger hvilken wallet, der passer til ens behov skal man finde ud af, hvilke behov man har: Opbevarer man så meget i værdi, at sikkerheden er alfa og omega? Eller er det mindre vigtigt med sikkerheden for derimod at brugervenligheden er i top? Det er spørgsmål, man skal stille sig selv, før man vælger sin wallet. Sikkerhedsniveauet varierer i høj grad fra wallet til wallet. Oftest ser man, at jo højere sikkerhed der er, desto mere kompliceret er wallet’en, så derfor er det en essentiel overvejelse, man bør have.

Sådan sikrer du dig, at sikkerheden er i top

Før vi forklarer om de enkelte wallets, så vil vi gerne slå et slag for sikkerheden. Det er som beskrevet sådan, at nogle wallets grundlæggende er sikre end andre. Det er grundet den opbygning, som de har, hvor svære de er at tilgå adgang til.

Det er dog sådan, at det ikke altid handler om, hvor god sikkerhed ens wallet har. Det handler i ligeså høj grad om, hvor seriøst du tager sikkerheden. Følger du ikke de gængse sikkerhedsforanstaltninger, som der er til den respektive wallet, du benytter, så er chancen for uønsket besøg markant større, end hvis du gør. Følger du alle de gængse sikkerhedsforanstaltninger – og benytter du sågar en mindre sikker wallet, så vil sikkerheden ofte være fornuftig.

Der er mange historier på internettet, hvor personer har fået stjålet Bitcoins, idet deres sikkerhed var for lav. Praktiserer du dog en god sikkerhed ved hjælp af de forskellige sikkerhedsforanstaltninger, minimerer du risikoen for et hacker-angreb markant. Vi har aldrig hørt om personer, der praktiserede en god sikkerhed, som har fået stjålet deres Bitcoins. Det er derfor meget vigtigt, at man læser op på de sikkerhedsforanstaltninger, der er hos den enkelte wallet, da de sjælendt er ens. Gør du det, så er du langt med sikkerheden.

Opbevarer du dog meget i Bitcoin, bør du helt sikkert overveje at investere i en hardware wallet. Mere om hardware wallets senere.

Husk på at man altid selv er ansvarlig for at opbevare sine Bitcoin korrekt og sikkert, så man undgår værditab. BetterCoins.dk ApS fraskriver sig ethvert ansvar. Lad os nu tage et kig på de enkelte wallets.

Wallet til Mac og Windows samt Linux

En Bitcoin-Wallet fra Exodus - Super god og intuitiv walletMange benytter en wallet til deres computer, enten Mac, Windows eller Linux. Det er super nemt at anvende en desktop-wallet – og tager ikke mere end et par minutter at sætte op. Vi anbefaler, at man bruger Exodus, som er en wallet, der understøtter både Mac, Windows og Linux. Exodus er intuitivt at benytte, så det kræver en minimal forståelse for Bitcoin at sætte op. Skulle man dog løbe ind i problemer, så har Exodus en lang række hjælpeartikler samt videoer, der fortæller en, hvordan man kommer videre. Det gode ved Exodus er også, at man ikke kun kan opbevare Bitcoins, men også andre kryptovalutaer. Det er godt til, når du bliver mere rutineret til Bitcoin – og ønsker at udforske andre kryptovalutaer.

Sikkerheden er i top ved benyttelse af Exodus så længe, at man benytter de gængse sikkerhedsforanstaltninger, der er. Ulempen ved Exodus er dog, at man ikke kan tilgå sin wallet fra mere end en enhed af gangen. Det er et lille minus for mange, der godt kan lide at have deres wallet tilgængelig på både deres computer og smartphone på samme tid.

Vi har lavet en guide samt video specielt til Exodus. Den fortæller hvorledes du installerer Exodus samt fortager de gængse sikkerhedsforanstaltninger. Find den her!

Wallet til Android og iPhone

En god Bitcoin wallet til iPhone kaldet Breadwallet. På billedet ses deres logo.Det er også meget naturligt at benytte en wallet til sin smartphone, heriblandt til Android og iPhone. I forbindelse med at man næsten altid har sin smartphone ved hånden, har man derved også sine Bitcoins ved hånden, hvorfra man hurtig kan sende og modtage Bitcoins. Oftest kræver det heller ikke en større it-forståelse at opbevare Bitcoins på sin smartphone, idet wallets til smartphones er så intuitive, at de fleste kan finde ud af at benytte dem.

Vi anbefaler en wallet kaldet MyCelium til Android og en wallet kaldet Breadwallet til iPhone. Breadwallet er mere intuitiv end MyCelium, dog med færre funktioner.

Disse wallet’s ligger i den høje skala angående sikkerhed, så man kan være tryg ved at have sine Bitcoin placeret her. Som ved Exodus kan man dog ikke tilgå sine Bitcoins fra andre enheder end på sin smartphone ved benyttelse af MyCelium og Breadwallet, hvilket er et lille minus for mange.

Vi har lavet en guide til henholdsvis MyCelium og Breadwallet. Guiden til MyCelium finder du her – og guiden til Breadwallet finder du her!

Online wallets, som kan tilgås via browser og telefonen

Rigtig mange benytter sig af en såkaldt online wallet. Det er en wallet, der ofte både kan tilgås via ens browser samt app til sin smartphone. Det gør, at man kan tilgå sine Bitcoins fra flere enheder af gangen, hvilket de fleste foretrækker, idet de altid kan sende Bitcoins, uagtet hvilken enhed de har ved hånden på det respektive tidspunkt. Det er den mest intuitive og brugervenlige slags af wallets til opbevaring af Bitcoins, da den kræver minimal forståelse for, hvorledes man opsætter en wallet. Det tager blot et par minutter at oprette en online wallet med blot sin e-mail og en ønsket adgangskode, hvorefter man er klar til at opbevare Bitcoins.

Der er dog et minus. Sikkerheden med en online wallet er dog markant dårligere sammenlignet med andre wallets som f.eks. ovenstående. Det er den grundet, at man ikke ejer sine private keys, hvilket forøger risikoen for, at man kommer ud for et værditab af sine Bitcoin, forårsaget af et hacker-angreb. Af den grund anbefaler vi kun, at man benytter en online wallet, hvis ens værdi af Bitcoin ikke overstiger et par tusind kroner. Hvis den ikke gør dette, så er det en fornuftig form for wallet. Over de næste par ser man helt sikkert også, at online wallet bliver mere og mere sikre i takt med at flere begynder at benytte dem.

Der findes mange forskellige gode online wallets. Selv anbefaler vi følgende:

  • Coinbase.com – Anerkendt amerikansk wallet med et godt og intuitivt design. Virker ligeså med mobilen.
  • Blockchain.info – God og brugervenlig wallet. Super nem at gå til. Har ligeså en app til telefonen.

Hardware wallets – det ultimative sikreste sted at opbevare Bitcoins

Hardware wallets er det ultimative sikreste sted, hvorpå man kan opbevare Bitcoins. Det er en enhed, som minder om en USB-stik, hvilken gemmer ens wallet offline, så den ikke er tilknyttet en hjemmeside eller en respektive computer. Ens wallet ligger udelukkende på denne enhed. Det gør det ufatteligt sikkert, hvis man foretager de gængse sikkerhedsforanstaltninger. Hardware wallets kaldes også for cold storage blandt Bitcoin-entusiaster.

På billedet ses en Ledger wallet for Bitcoins.

Skulle man være så uheldig at miste eller ødelægge sin hardware wallet, så kan man til enhver tid genskabe sine Bitcoins. Det gøres ved hjælp af en hemmelige backup-kode, som man skriver ned under opsættelsen. Skulle den blive stjålet, så burde den være så godt som umulig at formå at åbne, da den er beskyttet med ens egen pin-kode.

Har man en mindre formue i Bitcoins, så vil det være anbefalingsværdigt, at man begynder at kigge på mulighederne for en hardware wallet. Sikkerheden hos en hardware wallet er bare bedre end traditionelle wallets, når man snakker opbevaring af Bitcoins. Ulempen er dog, at en hardware wallet koster omkring de kr. 1.000, men vi synes dog, at det er godt givet ud, især hvis man har for en mindre formue i Bitcoin. En anden ulempe er, at den er mere besværlig end traditionelle wallets, men det er desværre en naturlig onde, man må tage med for øget sikkerhed. Alt i alt er en hardware wallet anbefalingsværdig, hvis du har en mindre formue i Bitcoin, og er seriøs omkring din Bitcoin-opbevaring.

Der findes et par gode hardware wallets til opbevaring af Bitcoins. De er følgende:

  • Ledger – Intuitiv og brugervenlig hardware wallet fra franske Ledger. Den er nem at have med at gøre, og den kan opbevare et væld af forskellige kryptovalutaer.
  • Trezor – Brugervenlig hardware wallet fra tjekkiske Trezor. Minder i høj grad om Ledger, men har dog et lidt andet design. Den kan ligeså opbevare forskellige kryptovalutaer.