Vitalik Buterin: Historien om geniet bag Ethereum

Teamet hos BetterCoins.dkBitcoin, Blockchain og kryptovalutaer

Læs fortællingen om Vitalik Buterin, idémanden bag Ethereum, også kendt som Ether

I en alder af blot 19 år skabte den canadiske-russiske teenager – Vitalik Buterin – et kryptovaluta-imperium. Et imperium bestående af kryptovalutaen Ethereum, som i skrivende stund er den anden største kryptovaluta målt på markedsværdi, lige i hælene på Bitcoin. En markedsværdi som i december 2017 hidtil toppede med en markedsværdi på omtrent 138 milliarder dollars, som udspillede sig af en Ethereum kurs på over kr. 9.000 danske kroner for én Ether.

Vi giver dig historien og fortællingen om Vitalik Buterin; historien om et geni, hvis IQ er ligeså stor som Einstein’s IQ, hvis ikke større. Historien om en dreng, som ikke legede med Lego som lille, men derimod foretrak at lege i – og udforske mulighederne med Microsoft Excel. En teenager, der i en alder af 19 år tilbage i 2014 flyttede fra hjembyen Toronto til Zug i Schweiz for at udvikle det, som siden blev til Ethereum. Og ydermere historien om en voksen mand i starten af 20’erne, som lærte at forstå og tale fornuftigt mandarin på blot 4 måneder.

Du kan fornemme, hvor vi er på vej hen. Og det bliver endnu vildere. Vi har samlet trådene i Vitalik Buterin’s liv (indtil nu) – og gengiver dem for at finde ud af, hvorfor og hvordan han skabte verdens pt. anden største kryptovaluta; Ethereum.

Vitalik Buterin’s opvækst: fra Rusland til Canada

Vitalik blev født 31. januar 1994 i en by kaldet Kolomna i Rusland, hvori han havde sin opvækst indtil han fyldte 6 år. I 2000 valgte hans forældre, Dmitry Buterin og Natalia Ameline at flytte til Canada i jagten efter bedre jobmuligheder, hvor det var nemmere for Vitalik’s far at finde et job relaterende til hans uddannelse som computeringeniør.

Vitalik elskede at lege med Excel som hel lille, hvor han lavede nogle grundlæggende regnestykker.

Dmitry Buterin, far til Vitalik Buterin

Der skulle ikke gå mange år i det canadiske, førend at Vitalik’s lærer fik øje på hans særdeles intelligente kundskaber. Bla. oplevede de, at Vitalik kunne gange trecifret talsæt over dobbelt så hurtigt som sine jævnaldrende klassekammerater.

Det resulterede i, at han i blot 3. klasse blev bedt om at skifte klasse til en klasse bestående af intelligente børn. Her blomstrede Vitalik’s flair for især matematik og programmering, hvilket resulterede i en naturlig interesse for økonomi. Det skulle senere vise sig at få stor betydning for hans fremtid.

Men Vitalik’s intelligens havde en bagside. Han havde svært ved at finde sin plads i sociale sammenhænge, hvilket resulterede i, at han blev mere eller mindre social akavet. Det gjorde det ikke bedre, at mange snakkede henover hovedet på ham, da de oplevede ham som dette matematiske geni, som de havde svært ved at interagere med.

Vitalik trak sig mere og mere væk fra sociale sammenhæng i sine tidlige teenageår, hvor denne tid især bar præg af, at han sad foran computeren for bla. at udforske internettet. Men som mange andre jævnalderene brugte Vitalik også tonsvis af tid på spille World of Warcraft.

Det var også alt imens, at han spillede World of Warcraft, at Vitalik første gang oplevede hvorledes, at centraliseret programmer kan agere negativt. Det skyldtes, at hans karakterer i spillet ændrede egenskaber under en World of Warcraft-opdatering. Det faldt ikke i god smag hos Vitalik. Endda i så dårlig stil, at han aldrig spillede World of Warcraft igen.

Han startede på Aberald School – et privat gymnasie (high school) i Toronto, hvis sted fik stor indvirking på Vitalik. Vitalik har selv beskrevet sin tid på Aberald School som de bedste år i hans liv, idet de ændrede hans syn på måden, hvorpå han ville leve sit liv såvel hans attitude.

Vitalik opdager Bitcoin såvel kryptovalutaer

Her fortæller vi, hvordan Vitalik Buterin får øjnene op for Bitcoin

Det var oprindeligt Vitalik’s far, der introducerede ham til Bitcoin tilbage i 2011. Faren havde på daværende tidspunkt en softwarevirksomhed, hvorigennem han havde hørt om Bitcoin. En virksomhed, som faren for blot et par år tilbage solgte for derimod at fokusere på Blockchain-teknologi ligesom Vitalik.

Vitalik fandt ikke interesse for hverken Bitcoin eller Blockchain-teknologi med det samme. Dog begyndte det decentraliseret element ved både Bitcoin såvel Blockchain at tiltrække mere og mere opmærksomhed fra Vitalik henover tiden. Det gjorde, at Vitalik begyndte at researche mere og mere, hvilket resulterede i en egentlig interesse fra den daværende blot 17-årige dreng.

Vitalik blev med en tiden en større og større bestanddel af online-communityet omkring Bitcoin såvel kryptovalutaer generelt. Da Vitalik ikke havde pengene til at købe Bitcoins, fik han lavet en aftale med en Bitcoin-blog om, at han fik 5 Bitcoins udbetalt for hver artikel, som han skrev til mediet. På daværende tidspunkt var det ingen prangende timeløn, men med en hurtig omgang hovedregning, kan man godt regne ud, at i det i dagens Bitcoin kurs er rigtigt mange penge.

Senere i slutningen af 2011 startede Vitalik Buterin sammen med en romaner, Mihai Alisie, Bitcoin Magazine. Bitcoin Magazine var (og er stadig) en af de største onlinemedier, dedikeret Bitcoin såvel kryptovalutaer. De næste år splittede Vitalik sin tid mellem universitet, sit deltidsjob som research assistent og som redaktør for Bitcoin Magazine.

I maj 2013 flyver Vitalik til San Jose i Californien for at deltage i en Bitcoin-messe i Bitcoin Magazine-regi. Her oplever Vitalik for første gang, at det ikke blot er online, at der er et community, som interesserer sig for Bitcoin, Blockchain og kryptovalutaer. Men at det vel og mærke også eksisterer i virkeligheden. At opleve dette resulterer i en yderligere interesse for Vitalik.

Vitalik på afveje: fra Canada rundt i resten af verden

I løbet af 2013 vælger Vitalik at droppe ud af universitet for derimod at opleve verden – og ikke mindst; opleve Bitcoin såvel kryptovaluta-baseret virksomheder rundt omkring i verden.

Her kommer Vitalik bredt omkring i verden – og dét at opleve et væld af virksomheder, der arbejder indenfor kryptovalutaer, inspirerer og motiver blot Vitalik endnu mere.

Det er også under denne længerevarende tur, at Vitalik får idéen til Ethereum. Under en tur i Israel møder han to virksomheder, som forsøger at gøre nogenlunde det samme, som Vitalik senere forsøger med Ethereum. De forsøgte at udstede tokens og smart contracts – direkte på Blockchain tilhørende Bitcoin. Det ville muliggøre finansielle kontrakter etc. direkte på den bagliggende infrastruktur af Bitcoin.

Vitalik begynder at spekulere på, om hvorvidt man ikke kunne gøre det smartere end at gøre det direkte på Bitcoins Blockchain. Kort fortalt; at lave en ny kryptovaluta, hvis “eneste” formål er at agere udviklingsplatform for nye kryptovalutaer, smart contracts og tokens.

Han fortalte hans idé til de to Israelske virksomheder – men ingen af disse fandt det uden videre særligt interessant. Vitalik besluttede derfor at tage sagen i egen hånd.

Ethereum’s white paper

I slutningen af 2013 udgiver Vitalik Buterin et white paper, som forklarede den grundlæggende idé bag projekt-Ethereum. Han sendte det til et par af hans tætteste venner, hvorefter de sendte det videre til nogle af deres bekendte. Alt i alt havnede hans white paper i hænderne på en håndfuld mennesker.

Nogle af vennerne og de andre bekendte fandt projektet interessant, hvorfor nogle af dem valgte at tage aktiv del i udviklingen af Ethereum.

Vitalik Buterin's Ethereum logoDa jeg kom på idéen med Ethereum, var min første tanke: “Okay, det er for godt til at være sandt.” Som det også senere viste sig var kerneidéen bag Ethereum god.

Vitalik Buterin

Vitalik Buterin og de andre medlemmer af projektet offentliggjorde officielt Ethereum samt hvordan de påtænkte, at Ethereum skulle fungerer i januar 2014.

Kort tid efter valgte Vitalik Buterin og det resterende team at flytte til Zug i Schweiz. Også senere kendt som Crypto Valley. Zug er i dag stadig hjemstedet for Ethereum Foundation, som er den non-profit organisation, der officielt står for udviklingen af Ethereum og dets open source-software.

På daværende tidspunkt, hvor Ethereum netop var flyttet til Zug – og havde få penge at drive projektet for, havde de klistret at stykke papir fast på hoveddøren, hvor de skrev, at man skulle være mere end velkommen til at sponsorere en kop kaffe. Det har Niklas Nikolajsen (stifter af Bitcoin Suisse), som så på fra sidelinjen og rådgav Ethereum, tidligere forklaret.

Fra Zug i Schweiz senere i 2014 rejste Ethereum omtrent 31.000 Bitcoins under sin ICO (initial coin offering; på en måde en børsnotering), hvilket på daværende tidspunkt svarede til omtrent 115 millioner danske kroner.

Det store beløb, som Ethereum rejste, gjorde Ethereum til den tredje mest populære ICO på daværende tidspunkt på verdensplan.

Fra talrige fejl til succesfuld

Henover det næste år kæmpede Vitalik Buterin – og ikke mindst teamet på at færdiggøre Ethereum. Det var ikke umiddelbart en nem proces, da de undervejs stødte på talrige udfordringer i forbindelse med projektet.

De forsøgte sig undervejes med adskillige prototyper, som forsøgte at gøre det, som de ønskede. Den sidste prototype bar navnet; “Olympic” – og var rent teknologisk tættest på det, som vi i dag kender som værende Ethereum. Denne prototype resulterede også i den første offentlige beta-test, hvor Vitalik Buterin frigav prototypen så alle rundt omkring i verden kunne teste netværket.

Prototypen var fortsat fyldt med talrige bugs, hvilket resulterede i, at Ethereum lancerede et belønnings-program, hvor man ville få udbetalt Ether, såfremt man fandt et (eller flere) bugs. Det svarer til, når f.eks. Google eller Facebook giver pengebeløber væk, såfremt man som hacker finder en svaghed i deres systemer. Ethereum’s belønnings-program er stadig i drift den dag i dag.

Den 30. juli blev Ethereum officielt lanceret, hvorfor kryptovalutaen nu officielt var ude af sin beta. Dog var det stadig en lancering, der var fyldt med bugs, hvorfor den fortsat blev anset som en test. Henover de næste par måneder forbedrede Vitalik og det resterende team løbende Ethereum med hjælp fra dets community.

Senere i 2016 – den 14. marts 2016 – udgav Ethereum en opdatering, som senere er blevet anset som dets officielle lancering. Den opdatering har for alvor givet udviklere rundt omkring i verden større frihed og en bagliggende platform til at skabe decentraliseret applikationer, tokens, smarts contracts etc. på Ethereum-platformen, end de havde før.

Vitalik Buterin og Ethereum – nu

Ethereum er i skrivende stund verdens 2. anden største kryptovaluta målt på markedsværdi. Endda et godt stykke foran verdens 3. største kryptovaluta.

Ethereum bliver benyttet af tusindvis af applikationer såvel udviklere og virksomheder rundt omkring i verden – og har efterhånden skabt sig et suverænt navn indenfor kryptovaluta-verdenen. Tilbage i marts 2017 blev der endda oprettet en alliance omkring Ethereum, der har til formål at forske, lære og udveksle viden omkring Ethereum-teknologien i forbindelse med særdeles kompliceret applikationer på tværs af mange brancher. Alliancen bærer navnet Enterprise Ethereum Alliance – og har over 500 medlemmer. Disse medlemmer tæller bla. Microsoft, MasterCard, Intel og Ernst & Young.

Køb & Sælg Vitalik Buterin's kryptovaluta, Ethereum, på BetterCoins.dk

Ethereum er ikke perfekt – endnu. Ethereum døjer fortsat med bla. skaleringsproblemer, som gør, at kryptovalutaen har svært ved at skalere, når der kommer yderligere pres på netværket. Udviklere rundt omkring i verden samt Ethereum Foundation kæmper fortsat med at gøre Ethereum bedre, sikre og mere skalerbar, hvorfor der løbende bliver udgivet opdateringer til netværket. Man kan derfor forvente, at Ethereum bliver bedre og bedre for hver dag der går.

Vitalik Buterin er derimod flyttet fra Zug til Singapore, hvor han leder den asiatiske division af Ethereum Foundation. Han benytter stadig enorme mængder af sin tid på Ethereum. Han håber dog, at han i fremtiden kan træde lidt væk fra selve udviklingen af Ethereum for derimod at fokusere på andre ting, der relaterer sig til Ethereum.

Selvom at Vitalik ikke har været ene og alene om at lave Ethereum, så har han været en meget stor del af det. Ydermere har han altid været frontfiguren udadtil, ligesom Steve Jobs var det af Apple. Det står i stor kontrast til Bitcoin, hvor der aldrig har været en egentlig frontfigur, siden ingen kender identiteten bag Satoshi Nakamoto.

Vitalik Buterin er uden tvivl en ener, både hvad angår hans intelligens, men sågar også hans tro’ på kryptovalutaer såvel Ethereum. Hvorledes udviklingen bærer sig ad henover de næste par år ved ingen, men gad vide om den ikke blot fortsætter fremad som hidtil.