I disse brancher får Blockchain kolossal indflydelse

Teamet hos BetterCoins.dkBitcoin, Blockchain og kryptovalutaer

Blockchain

Blockchain er teknologien, der muliggør peer-to-peer transaktioner på Bitcoin såvel Ethereum-netværket. Det er den teknologi der muliggør, at Bitcoin og Ethereum ikke kan blive hacket. Eller at personer på anden vis kan snyde valutaen til at tro, at de ejer flere Bitcoins eller Ether, end de reelt gør.

Men Blockchain er også en forholdsvis avanceret teknologi, såfremt man dykker helt ned i, hvorledes den fungerer. Så uden at gå for meget i dybden med, hvorledes Blockchain fungerer, så er det Blockchain, som er grundstenen i Bitcoins såvel mange andre kryptovalutaers teknologi ved at muliggør en lang journal af transaktioner, som ingen kan ændre. Et indlæg der beskriver, hvordan Blockchain fungerer venter vi med til en anden god gang.

Blockchain fik sin debut for omtrent 9 år tilbage i forlængelsen af lanceringen af Bitcoin. Det var her, at man første gang oplevede en teknologi, som gjorde det muligt at dele transaktioner på et decentraliseret netværk, som ingen kan ændre i.

Blockchain fungerer godt i den finansielle sektor. Det er der efterhånden ingen tvivl om. Men den fungerer også godt i andre brancher. Også i brancher hvor ingen valutaer er indblandet. Det er derfor ikke blot, når du køber Bitcoins, at du i fremtiden vil støde på Blockchain.

Udviklingen er ikke ligeså langt fremme i disse brancher kontra den finansielle sektor. Men netop i disse år sker der en masse hvad angår Blockchain-teknologi samt indfasning af selvsamme.

Men hvilke brancher er det? Og hvordan kan Blockchain gavne disse brancher? Læs med. Netop dette gennemgår vi i dette indlæg.

Dating-applikationer

Dating er en kæmpe industri på verdensplan. En branche der efterhånden er meget domineret af store internationale spillere såsom Match.com og Tinder, hvor de danske spillere tæller Single.dk samt Dating.dk. Det er umiddelbart ikke en industri, som man formoder kan drage nytte af Blockchain. Men det kan den. Endda i høj grad.

Dating-applikationer – og blot hele dating-indutrien generelt har ét tilbagevendende problem, som afholder mange fra at benytte sådanne tjenester; ærlighed. I det virkelig liv er det markant svære at lyve om sig selv kontra når det foregår online. Det udnytter mange, når de dater online. Det skyldes, at mange mener, at man ved at lyve kan fremstå mere attraktiv, hvilket i sidste ende vil resultere i flere potentielle dates.

Det er et problem, som adskillige dating-applikationer har forsøgt at løse ved at give tilstrækkeligt incitament for brugerne til at være ærlige. Men lige lidt hjælper det. Ikke nok med at mange lyver i forbindelse med deres datingprofiler, så er alle også klar over, at en stor del af brugerne lyver. Det resulterer i, at alle personer på disse dating-apps stoler meget lidt på potentielle partnere.

Her kommer Blockchain ind i billedet. Ved hjælp af Blockchain er det muligt i højere grad at verificere, at det som de enkelte brugere oplyser er korrekt samt opbevare denne information krypteret på en Blockchain skabt til formålet. Ved hjælp af Blockchain er det også nemmere at tildele point eller andre incitamenter til folk, der bliver bedømt ærlige af fællesskabet.

Shipping-industrien

Shipping-industrien er præget af et væld af bureaukrati, som fordyrer såvel besværliggører processen med at flytte containere. Op mod 20% af alle omkostninger i shipping-branchen relaterer sig til bureaukrati i form af papirarbejde, underskrifter og aftaler mellem de op mod 30 parter, som er involveret i processen. Det gør, at der kræves op mod 200 former for kommunikation for at flytte én container fra a til b.

20% af en i forvejen milliardindustri er ikke småsager. Vi taler flere milliarder, som de enkelte rederier samt speditører spenderer på disse omkostninger.

Med denne form for bureaukrati samt udgifter er der ingen tvivl om at shipping-industrien kan drage kolossal nytte af Blockchain. Ved hjælp af Blockchain kan de enkelte rederier, speditører og kunder nemt samt sikkert dele informationer, som relaterer sig til den enkelte container. Alt sammen krypteret for ikke at dele fortrolige oplysninger med offentligheden.

Verdens største rederi – danske A.P. Møller-Mærsk – er en frontløber på dette punkt. A.P. Møller-Mærsk har indgået en stor aftale med IBM om i fællesskab at udvikle en Blcockhain-baseret løsning, som skal strømline processen omkring shipping. Et væld af andre virksomheder har allerede tilkendegivet deres interesse for den Blockchain-baseret løsning. Det tæller virksomheder såsom General Motors og Procter & Gamble samt flere speditør-virksomheder såvel konkurrenter til A.P. Møller-Mærsk.

Bog-branchen

En anden branche, som vil få gavn af Blockchain-baseret løsninger er bog-branchen.

En stor del af denne branche er fortsat domineret af store forlag, som kontrollerer en væsentlig del af alle bøger, der bliver publiceret. I Danmark er det f.eks. Gyldendal, Forlaget Carlsen, People’s Press og Politikens Forlag. Uden et forlag i ryggen er det særdeles vanskeligt at slå igennem som forfatter. Det er til trods for, at det bliver nemmere og nemmere at publicere bøger direkte på internettet.

Med en fælles Blockchain for alle nuværende samt fremtidige udgivelser er det muligt at komme dette til livs. Der vil det være muligt at publicere bøger direkte på denne Blockchain, hvorefter at boghandlere kan sælge bøgerne til dets kunder. Når en given bog bliver solgt modtager forfatteren betaling direkte på Blockchain. Helt gennemsigtigt og uden, at det er muligt at snyde.

Det vil endda være muligt at springe hele distributionsnetværket over, idet at kunden vil kunne købe bogen direkte fra Blockchain, hvorefter betalingen foregår på Blockchain. Det vil gøre det billigere for kunden samt give mere profit til forfatteren, da denne model springer op til flere mellemled over.

Sundhedsvæsenet

Sundhedspleje er en kæmpe del af enhver økonomi på verdensplan. For eksempel er den amerikanske sundhedspleje estimeret til at stå for omtrent en femtedel af den amerikanske økonomi. Det er ikke en ubetydelig del. Udover at være en kæmpe industri, om man vil, så er det en branche, som er præget af massive, men gamle og forældet processer, datasystemer og it-infrastruktur. Det er til trods for, at patientdata fylder mere og mere i nutidens sundhedspleje.

En perfekt case for Blockchain. Uagtet hvorvidt sundhedsvæsentet er privat eller offentligt drevet, så kan Blockchain gøre op med nogle af de problemer, som de store mængder patientdata resulterer i.

Ved hjælp af Blockchain har man mulighed for gemme patientdata decentraliseret. Dataen vil blive opbevaret krypteret, og uden at de enkelte data kan knyttes til en person. Det kan lyde skræmmende. Men alt i alt vil det faktisk gøre dataene mere private, gøre databaserne hacker-sikker samt muliggør hurtigere distribution af dataene til de rette læger og specielklinikker, som skal bruge dem i behandlingen af den enkelte patient.

Det gør, at dine data aldrig kan komme i forkerte hænder som udgangspunkt – og at ingen nogensinde kan ligge hele sundhedsvæsenet ned ved at hacke disse systemer. Ydermere vil det give dig en hurtigere og bedre behandling, da de ansatte kender dine patientdata allerede inden, at du har sat dig i lægestolen.

Musik-industrien

Musik-industrien minder i grove træk rigtig meget om bog-branchen. Vi har igen at gøre med en branche, hvis konkurrencestruktur er struktureret således, at de enkelte pladeselskaber har en konkurrencemæssig fordel kontra hvis den enkelte musiker publicerer sin egen musik. Det er ikke rimeligt.

Henover de seneste 10 år er udviklingen dog gået i den rigtige retning i forbindelse med, at musikken i stor grad er flyttet hen på streaming-tjenesterne. Det har gjort det nemmere for den enkelte musiker at udgive sin egen musik – udenom pladeselskaberne. Og i den forbindelse kan musikeren få del i alle sine royalties, uden at give en vis procentsats til sit pladeselskab.

Men det kan blive endnu nemmere (og bedre i kroner og øre for musikeren) med Blockchain.

Med en Blockchain for musik-industrien kan de enkelte musikere udgive sin musik direkte på Blockchain, hvorefter de enkelte streaming-tjenester kan publicere musikken på dets tjenester. Når det er tid til at udbetale royalties, så foregår dette direkte på Blockchain til musikeren – uden at der kan snydes med antal lytninger. Det gør, at det bliver nemmere for den givne musiker at blive opdaget, få sin musik publiceret på et væld af tjenester og let modtage betalingen for antal lytninger. Alt sammen uden et pladeselskab, som normalvis tager en stor del af det økonomiske incitament.

Detailbranchen

Mange virksomheder indenfor detailbranchen er dybt afhængig af, at de formår at skabe en god proces fra at have råvare til at producere færdigvare, som kan sælges til kunden. Også det man kalder forsyningskæde (supply chain management).

Det er udfordrende såvel dyrt at have en god forsyningskæde, som effektivt leverer produkter til virksomhedens butikker. Og ikke blot sørge for, at produkterne kommer fra råvare til færdigvare effektivt. Men at det bliver gjort til aftalt tid uden en masse fordyrende led samt uden spild i form af produkter, som ikke kan sælges, når de når frem. Nogle forsyningskæder kan endda indebære flere hundred steps indenfor mange forskellige lokationer samt sprog og vare op til flere måneder af gangen.

Alt i alt har man at gøre med forsyningskæder, som er særdeles komplekse samt meget lidt gennemsigtige for alle led i forsyningskæden. Det er en meget omfattende problemstilling, som Blockchain kan være med til at løse.

Ved hælp af Blockchain opnår man en langt mindre kompleksitet samt højere gennemsigtighed i forsyningskæden. Det fungerer således, at alt data vedrørende et produkt bliver en del af en Blockchain. Det muliggør, at man kan spore hvor et givent produkt er, hvor det tidligere har været, hvem der har produceret det – og ydermere betale dem for at producere produktet direkte på Blockchain.

Den amerikanske kæde Walmart har allerede lanceret Blockchain i sin forsyningskæde. Dette har de gjort i samarbejde med tidligere nævnte IBM samt store kinesiske producenter af fødevare.

Velgørenhed

Det er hensigten, at velgørenhedsorganisationer bidrager med de støttet midler, som de modtager af staten såvel borgerne, til gavn for den enkelte årsag, som den respektive organisation støtter.

Men det er desværre ikke altid, at det sker. I enkelte tilfælde oplever man, at den støttet organisation er blevet drevet med svindel for øjemed, hvor man i andre tilfælde opdager, at de støttet midler ender i korruption. Det er ikke hensigten. Tværtimod er det ødelæggende for de organisationer, der gør et godt stykke arbejde, siden at det giver branchen et skidt ry.

De problemer kan løses med Blockchain.

Ved hjælp af Blockchain vil det være muligt at skabe en transparent såvel åben hovedbog for alle transaktioner der bliver doneret til velgørenhedsorganisation, der følger dem fra start til slut. Det vil gøre det muligt for den donerende borger (og givetvis også alle andre) at følge med i, at de doneret midler havner de rette steder til gavn for den enkelte årsag.

Fiskeri

Du havde sandsynligvis ikke set komme, at fiskeri er en af de brancher, som kan få stor gavn af Blockchain. Men det er det.

Fiskeri er et kæmpe erhverv på verdensplan, hvor angiveligt op mod 500 millioner lever af industrien. Alt er dog ikke fryd og gammen. Der et stort problem, hvilket er overfiskeri. Overfiskeri resulterer i at milløjet såvel økosystemet lider uhelbredelig skade. Flere og flere arter vil henover de næste år uddø, grundet konsekvenserne af overfiskeri. Det vil have store konkvenser for miljøet – men også alle de mennesker, som lever af at fiske, siden at noget af deres levebrød vil forsvinde. Dertil har det også konkvenser for verdensøkonomien, hvor man formoder, at op mod 23 milliarder dollars er gået tab, grundet ulovligt overfiskeri.

Det gør, at både de enkelte lovgivere, miljøforkæmpere og industrien selv er opsat på at finde en løsning, hvor man kan sikre, at der ikke bliver overfisket. Det vil resultere i, at flere penge ender i verdensøkonomien, et miljø der bliver slånet for overfiskeri og en industri, der forhåbentligt kan overleve for evigt.

Her kommer Blockchain ind i billedet.

Ved benyttelse af Blockchain i fiskeri-industrien vil det være muligt for den enkelte forbruger at tjekke, hvorvidt vedkommendes fisk er resultatet af enten lovlig eller ulovlig fiskeri. Det skyldes, at man kan lave en Blockchain over alle lovlige fangster, hvorigennem man kan følge fisken fra det øjeblik, at den bliver fanget til, at den havner i butikken.

WWF Verdensnaturfonden er en af de foreninger, som er langt i udviklingen af en Blockchain til fiskeri-industrien. Foreningen har indgået adskillige samarbejder med fiskeri-virksomheder, hvilket også blot indikerer, at der er en bred opbakning på tværs af foreninger, virksomheder og stater om at løse problemet.

Elnettet

Når du får leveret el hjem til husstanden er det ikke bare lige at producere elektriciteten og sende den på rette vej hjem til dig. Det er en del mere kompliceret end som så.

Elnettet er præget af el-børser, hvor de respektive lande såvel el-firmaer køber og sælger el med hinanden. Udover dette er der en langt række mellemmænd fra produktionen af el til leveringen af el til din hjemmeadresse. Vi har efterhånden set i forbindelse med ovenstående cases, at jo flere mellemmænd der er, desto bedre fungerer Blockchain i de enkelte brancher. Sådan er det også med elbranchen.

Ved at elnettet kommer på Blockchain, er det muligt for de enkelte el-firmaer at handle elektricitet markant nemmere og hurtigere med hinanden, direkte på Blockchain.

Denne proces vil endda kunne foregå næsten helt automatisk i fremtiden uden næsten ingen mellemmænd i form af kunstig intelligens, der vil kunne forudsige fremtidigt behov for elektricitet på de enkelte markeder. Når den har forudset dette vil den kunne udregne hvor meget elektricitet der skal produceres, hvor det skal produceres, hvor meget den skal sælge eller købe og til hvilken pris, som er mest favorabel. Alt sammen automatisk.

Og du vil endda kunne betale for dit elforbrug på Blockchain.

Fremtiden: Hvad sker der nu med Blockchain?

Nu har vi nævnt 9 brancher, hvor Blockchain sandsynligvis vil spille en væsentlig rolle i fremtiden.

Det er vigtigt at forstå, at Blockchain-teknologi fortsat er i et meget tidligt stadie. Teknogien er under 10 år gammel – og det er først henover de seneste par år at interessen for Blockchain er eksploderet. Det er for alvor i forbindelse med denne eksploderet interesse, at mange forskellige industrier har fået øjnene op for, hvordan Blockchain ikke blot kan ændre den finansielle sektor, men mange forskellige brancher.

Henover de næste par år vil man opleve, at endnu flere virksomheder, organisationer og stater vil foretage tests med Blockchain. Men der vil sandsynligvis gå endnu flere år, før vi ser, at Blockchain for alvor vil blive implementeret.

Når Blockchain begynder at blive implementeret i forskellige brancher, er det ikke sikkert, at det er noget, som du direkte vil opleve. Det er en teknologi, som vil ændre den måde, hvorpå adskillige brancher og teknologier fungerer bag kulissen. Det vil sandsynligvis derfor ikke direkte være noget, som forandrer den måde, hvorpå du interagerer med brancher eller applikationer på. Det vil fungerer langt mere behind-the-scenes.