Sådan opbevarer du dine Bitcoins på en Bitcoin wallet

Teamet hos BetterCoins.dkBitcoin wallets

Sådan opbevarer du Bitcoins - opbevaring af Bitcoins på en Bitcoin wallet

Førend du kan købe Bitcoin skal du opsætte en wallet. En wallet kan sammenlignes med en netbank. Det er en digital pengepung, hvor dine Bitcoin eller andre kryptovalutaer bliver opbevaret. Sådan som Bitcoin-netværket fungerer, så er det ikke muligt at opbevare Bitcoins på en given netbank, som vi kender fra traditionelle valutaer. Bitcoins skal opbevares på en wallet – som du oftest vil installere på en digital enhed.

En Bitcoin wallet fungerer i grove træk ligesom en e-mailkonto, hvilket vil sige, at man stadig kan modtage Bitcoin til trods for, at man er offline. Det er derfor ikke påkrævet, at du altid har din wallet åben for at kunne modtage Bitcoins. Dine Bitcoins vil blive modtaget, uagtet hvorvidt din Bitcoin er åben eller ej.

Bitcoin wallets spender over et vidt begreb. Det er et hyppigt brugt hovedterm i forhold til, hvor man opbevarer Bitcoins. Det skyldes, at Bitcoin wallets findes i mange forskellige varianter til et væld af forskellige enheder. Man kan få Bitcoin-wallets til samtlige enheder fra telefonen henover computeren til unikke USB-stiks, som udelukkende er beregnet til at opbevare Bitcoins. Alt sammen med forskellige funktioner samt design. Der findes derved ikke blot én officiel Bitcoin wallet.

Da der findes Bitcoins wallet i mange forskellige varianter er det vigtigt, at man vælger den wallet, der passer til ens egne behov. For at man kan dette, er det vigtigt, at man finder ud af, hvilke behov man har: Opbevarer man så meget i værdi, at sikkerheden er alfa og omega? Eller er det mindre vigtigt med sikkerheden for derimod at brugervenligheden er i top? Det er spørgsmål, man bør stille sig selv, før man vælger hvilken wallet, man ønsker at benytte.

Sådan sikrer du dig, at sikkerheden er i top

Før vi forklarer om de enkelte typer af Bitcoins wallets, så vil vi gerne slå et slag for sikkerheden. Det er som beskrevet sådan, at nogle wallets grundlæggende er sikre end andre. Det er grundet den opbygning, som de har, hvor svære de er at tilgå adgang til. Sikkerhedsniveauet hos en given Bitcoin wallet er oftest kendetegnet ved, at jo højere sikkerhed der er, desto mere kompliceret er den givne wallet.

Det er dog sådan, at det ikke altid handler om, hvor god sikkerhed ens wallet har. Det handler i ligeså høj grad om, hvor seriøst du tager sikkerheden. Følger du ikke de gængse sikkerhedsforanstaltninger, som der er til den respektive wallet, du benytter, så er chancen for uønsket besøg markant større, end hvis du gør. Følger du alle de gængse sikkerhedsforanstaltninger – og benytter du sågar en mindre sikker wallet, så vil sikkerheden ofte være fornuftig.

Der er mange historier på internettet, hvor personer har fået stjålet Bitcoins, idet deres sikkerhed var for lav. Praktiserer du dog en god sikkerhed ved hjælp af de forskellige sikkerhedsforanstaltninger hos den givne wallet, minimerer du risikoen for et hacker-angreb markant. Vi har aldrig hørt om personer, der praktiserede en god sikkerhed, som har fået stjålet deres Bitcoins. Det er derfor meget vigtigt, at man læser op på de sikkerhedsforanstaltninger, der er hos den enkelte wallet, da de sjælendt er ens. Gør du det, så er du allerede langt med sikkerheden.

Sådan fungerer en Bitcoin wallet i praksis

Hvis man udelukkende kigger helt basalt på, hvorledes Bitcoin wallets fungerer uden at gå meget i detaljer med teknologien, så er det overraskende simpelt.

Opbevaring af Bitcoins: Sådan opbevarer du BitcoinsEn Bitcoin wallet sørger overordnet for at opbevare to forskellige former for nøgler: Det man kalder den offentlige nøgle samt den private nøgle. Det er disse nøgler, som du benytter, når du henholdsvis modtager såvel sender Bitcoins. Som det ligger i navnet, så anvendes den offentlige nøgle til at modtage Bitcoins, hvor den private nøgle anvendes til at sende Bitcoins.

Den offentlige nøgle kendetegnes også som værende Bitcoin adressen. Det er denne, som du skal oplyse, når du køber Bitcoins eller andre skal sende dig Bitcoins. Grundlæggende fungerer den på samme måde, som når du oplyser dit reg. – såvel konto nr, når du skal have tilsendt penge til din bankkonto. Der er som sådan intet hemmeligt over din offentlige nøgle, da denne ikke kan anvendes til at sende Bitcoins fra din wallet – men udelukkende benyttes til at sende Bitcoins til din wallet. Og det er ikke så slemt at modtage Bitcoins, jo.

Din private nøgle er derimod uhyre vigtig, at den bliver beholdt privat. Den fungerer stikmodsat kontra din offentlige nøgle. Det vil sige, at man kan sende samt hæve hele ens Bitcoin-beholdning, hvis man har en given privat nøgle. Får andre fat i din private nøgle, så kan de forholdsvis ubesværet sende din Bitcoin-beholdning til dem selv. Det vil oftest ske uden, at du ligger mærke til det, førend du åbner din wallet igen. Din private nøgle vil oftest være usynlig for dig – oftest i tilfælde, hvor du anvender en mere brugervenlig wallet. Det gør, at du ikke skal forholde dig til, at holde din private nøgle væk fra ubudne gæster. Det vil din wallet sørge for. I mindre brugervenlige, men oftest mere sikre wallets vil din private nøgle være synlig for dig. Det gør ikke, at du nødvendigvis skal forholde dig til den, men du har mulighed for at tilgå denne, såfremt du ønsker det.

Når du sender Bitcoins – uagtet hvilken wallet, som du anvender – så benytter din wallet din private nøgle til at sende Bitcoins. Det er en proces, som er usynlig for dig, men som foregår under motorhjelmen.

De forskellige typer af Bitcoin wallets

Begrebet Bitcoin wallet spender over et vidt begreb, da det blot kendetegner dét sted, hvorpå man opbevarer samt modtager såvel sender Bitcoins.

Under begrebet Bitcoins findes endnu flere typer af begreber, som er essentielle at kende, førend man vælger sin egen Bitcoin wallet. Disse enkelte typer af begreber indenfor wallets karakteriserer Bitcoin wallets på forskellige måder. Det skyldes, at de enkelte typer af wallets fungerer på forskellige måder med forskellige funktioner indbygget.

Dét eneste de respektive typer af wallets har til fælles så at sige er, at dét er her, hvorpå man opbevarer sine Bitcoins. Ellers varierer platform, funktioner, brugervenlighed, sikkerhed og design meget hos de enkelte typer af Bitcoins wallets.

Hyppigst skelner man mellem tre forskellige termer for Bitcoin wallets. Disse tre termer dækker over: Hot wallets, hardware wallets og paper wallets.

Hot wallets

Hot wallets er den klart mest benyttet form for Bitcoin wallet, hvilket også skyldes, at det dækker over endnu flere termer. Her skelner man mellem web wallets, Android wallets, iPhone wallets og desktop wallets. De enkelte termer dækker over, hvilken enhed der er tale om, hvorpå man anvender den givne wallet på, men alt fra layout, brugervenlighed og design varierer også.

Hot wallets vil være kendetegnet som værende de suverænt mest brugervenlige wallets til opbevaring af Bitcoins. Det skyldes, at det er særdeles nemt at oprette sig, logge ind, sende Bitcoins etc, hvortil at man næsten også altid kan tilgå ens wallet. Den høje brugervenlighed medfølges dog af en mindre grad af sikkerhed kontra mindre brugervenlige wallets. Det skyldes, at udbyderen af den givne hot wallet oftest vil opbevare dine private nøgle online. Det gør, at der kan forekomme en sikkerhedsbrist der, hvor ubudne gæster potentielt kan komme i besiddelse af din private nøgle.

Hardware wallets

Den næste term, som vi vil snakke om, er hardware wallets. Hvor hot wallets er baseret på software, så er hardware wallets i markant højere grad baseret på noget fysisk. Den fysiske del vil oftest være en form for USB-stik, hvorpå der er installeret software, der agerer som wallet-delen. Det gør, at hardware wallets er en del mere sikre, idet at den er baseret på at være offline. Ens private nøgle er f.eks. ikke opbevaret online – eller på andenvis tilgængelig for wallet-udbyderen. Kun én selv.

Det kan lyde som en stor risiko at opbevare for mange midler på en hardware wallet, idet den kan blive væk eller gå i stykker. Det er dog ikke en risiko. Det er nemlig sådan, at man altid kan gendanne en hardware wallet, såfremt den blot er opsat korrekt. Det vil sige, at såfremt du skulle smide din hardware wallet væk eller den skulle gå i stykker, så kan du gendanne din beholdning af Bitcoin på en ny hardware wallet ved hjælp af din kode samt gendannelsessætning.

Hardware wallets er det sikreste sted at opbevare Bitcoins, hvorfor vi anbefaler dem til alle, der opbevarer Bitcoins, der overstiger en værdi på mere end et par tusind danske kroner. En hardware wallet koster nogle penge – men set i forhold til den forøget sikkerhed, som man får, så mener vi, at det er givet godt ud.

Paper wallet

Det sidste term for Bitcoins wallet, som vi vil snakke om er det, som man kalder en: paper wallet. Det er sjælendt, at man nu om dage vælger at benytte en paper wallet til at opbevare Bitcoins på – men derfor fortjener den stadig en forklaring.

En paper wallet er – som navnet antyder – en Bitcoin wallet, hvor ens Bitcoins er opbevaret på et stykke papir. Det skal ikke tages helt bogstaveligt, da der er tale om, at ens private nøgle er opbevaret på papiret. Ikke selve ens Bitcoins. Oftest vil ens private nøgle være skjult af et stykke folie på papiret, hvorfor man ikke uden at fjerne foliet kan se den private nøgle. Såfremt man ønsker at spendere beløbet fjerner man foliet, hvorefter man kan importere sine Bitcoins hen i en hot – eller hardware wallet.

Det er svært at sige, hvordan sikkerheden forholder sig, når man anvender en paper wallet. Dette er det, da det varierer alt efter hvem man spørger samt de forholdsregler, som man tager i forhold til sikkerheden. Man kan argumentere for, at sikkerheden er bedre end hos en hot wallet, da man sikrer, at den private nøgle er opbevaret offline, hvor det er svære for andre at skaffe sig adgang til den. Dog er det væsentligt svære at tage en tilstrækkelig backup af en paper wallet. Det skyldes, at man er nødsaget til at lave to paper wallets, så man altid har en ekstra én, såfremt den ene skulle blive væk eller f.eks. forsvinde i en brand. Det gør, at det er en del sikre at anvende en hardware wallet, hvis ens beholdning af Bitcoins overstiger et par tusind kroner, hvortil det er en del mere brugervenligt at anvende en hot wallet, såfremt beholdningen ikke overstiger et par tusind kroner. Det gør også, at vi sjælendt anbefaler en paper wallet. Det skyldes, at hverken sikkerheden eller brugervenligheden er så høj som andre alternativer.

Ønsker du dog at give nogle Bitcoins i gave, så kan en paper wallet dog være anbefalingsværdig. Det skyldes, at det er mere indbydende samt nemmere at give Bitcoins i gave, når de er opbevaret på en paper wallet. Det skyldes, at du slipper for at skulle hjælpe modtageren med at sætte en given Bitcoin wallet op, hvorefter du skal sende beholdningen til vedkommende. Der er det blot nemmere og mere indbydende at give en paper wallet, hvorpå vedkommendes Bitcoins allerede er opbevaret.

Vi anbefaler følgende Bitcoin wallets

Udfra ovenstående har vi lavet en liste af Bitcoin wallets, som vi anbefaler til vores kunder. Der er udelukkende tale om hot wallets såvel hardware wallets.

Wallet til Mac og Windows samt Linux

En Bitcoin-Wallet fra Exodus - Super god og intuitiv walletMange benytter en wallet til deres computer, enten Mac, Windows eller Linux. Ønsker man dette, så anbefaler vi, at man bruger Exodus, som er en hot wallet til desktop-enheder, der understøtter både Mac, Windows og Linux. Exodus er intuitiv at benytte, så det kræver en minimal forståelse for Bitcoin at sætte op. Skulle man dog løbe ind i problemer, så har Exodus en lang række hjælpeartikler samt videoer, der fortæller en, hvordan man kommer videre. Det gode ved Exodus er også, at man ikke kun kan opbevare Bitcoins, men også andre kryptovalutaer. Det er godt til, når du bliver mere rutineret til Bitcoin – og ønsker at udforske andre kryptovalutaer.

Der er tale om en hot wallet, så sikkerheden vil være bedre ved andre alternativer. I forhold til hot wallet-standarder er sikkerheden dog i top ved benyttelse af Exodus så længe, at man benytter de gængse sikkerhedsforanstaltninger, der er. Ulempen ved Exodus er dog, at man ikke kan tilgå sin wallet fra mere end en enhed af gangen. Det er et lille minus for mange, der godt kan lide at have deres wallet tilgængelig på både deres computer og smartphone på samme tid.

Vi har lavet en guide specielt til Exodus. Den fortæller hvorledes du installerer Exodus samt fortager de gængse sikkerhedsforanstaltninger. Find den her!

Wallet til Android og iPhone

Det er også meget naturligt at benytte en wallet til sin smartphone, heriblandt til Android og iPhone. I forbindelse med at man næsten altid har sin smartphone ved hånden, har man derved også sine Bitcoins ved hånden, hvorfra man hurtig kan sende og modtage Bitcoins. Oftest kræver det heller ikke en større it-forståelse at opbevare Bitcoins på sin smartphone, idet wallets til smartphones er så intuitive, at de fleste kan finde ud af at benytte dem.

Vi anbefaler en wallet kaldet MyCelium til Android og en wallet kaldet Breadwallet til iPhone. Breadwallet er mere intuitiv end MyCelium, dog med færre funktioner.

Der er også her tale om hot wallets. Dog ligger ligger sikkerheden i den høje skala ved benyttelse af disse to wallet, så man bør være tryg ved at have sine Bitcoin placeret her. Som ved Exodus kan man dog ikke tilgå sine Bitcoins fra andre enheder end på sin smartphone ved benyttelse af MyCelium og Breadwallet, hvilket er et lille minus for mange.

Vi har lavet en guide til henholdsvis MyCelium og Breadwallet. Guiden til MyCelium finder du her – og guiden til Breadwallet finder du her!

Web wallets, som kan tilgås via browser og telefonen

Rigtig mange benytter sig af en såkaldt web wallet. Det er en wallet, der ofte både kan tilgås via ens browser samt app til sin smartphone. Det gør, at man kan tilgå sine Bitcoins fra flere enheder af gangen, hvilket de fleste foretrækker, idet de altid kan sende Bitcoins, uagtet hvilken enhed de har ved hånden på det respektive tidspunkt. Det er den mest intuitive og brugervenlige slags af wallets til opbevaring af Bitcoins, da den kræver minimal forståelse for, hvorledes man opsætter en wallet. Det tager blot et par minutter at oprette en web wallet med blot sin e-mail og en ønsket adgangskode, hvorefter man er klar til at opbevare Bitcoins.

Der er dog et minus. Sikkerheden med en web wallet er dog markant dårligere sammenlignet med andre wallets som f.eks. ovenstående. Web wallets vil også være kendetegnet som værende en hot wallet, men sikkerheden vil oftest være dårligere end ovenstående, da udbyderen af den gældende wallet oftest i endnu højere grad kan tilgå din private nøgle, hvorfor den også er opbevaret online.

Der findes mange forskellige gode web wallets. Selv anbefaler vi følgende:

Blockchain.info – god og brugervenlig wallet. Super nem at gå til. Har ligeså en app til telefonen.

Hardware wallets – det ultimative sikreste sted at opbevare Bitcoins

Hardware wallets er – som tidligere beskrevet – det ultimative sikreste sted, hvorpå man kan opbevare Bitcoins.

På billedet ses en Ledger wallet for Bitcoins.

Har man en mindre formue i Bitcoins, så vil det være anbefalingsværdigt, at man begynder at kigge på mulighederne for en hardware wallet. Sikkerheden hos en hardware wallet er bare bedre end traditionelle wallets, når man snakker opbevaring af Bitcoins. Ulempen er dog, at en hardware wallet koster omkring de kr. 1.000, men vi synes dog, at det er godt givet ud, især hvis man har for en mindre formue i Bitcoin. En anden ulempe er, at den er mere besværlig end traditionelle wallets, men det er desværre en naturlig onde, man må tage med for øget sikkerhed. Alt i alt er en hardware wallet anbefalingsværdig, hvis du har en mindre formue i Bitcoin eller blot er seriøs omkring sikkerheden med sin Bitcoin-opbevaring.

Der findes et par gode hardware wallets til opbevaring af Bitcoins. De er følgende:

Ledger – intuitiv og brugervenlig hardware wallet fra franske Ledger. Den er nem at have med at gøre, og den kan opbevare et væld af forskellige kryptovalutaer.

Trezor – brugervenlig hardware wallet fra tjekkiske Trezor. Minder i høj grad om Ledger, men har dog et lidt andet design. Den kan ligeså opbevare forskellige kryptovalutaer.

Husk at du altid selv er ansvarlig for at opbevare dine Bitcoins såvel andre kryptovalutaer korrekt samt sikkert. BetterCoins.dk ApS fraskriver sig ethvert ansvar herom.