Derfor er Bitcoin ikke så anonymt, som du tror

Teamet hos BetterCoins.dkBitcoin, Blockchain og kryptovalutaer

Om Bitcoin er anonymt er fokus i dette indlæg, hvor vi går i dybden med, hvorvidt Bitcoin er anonymt eller ej - og i hvor høj grad det er dette

Blandt den brede befolkning er der en misforståelse om, at Bitcoins er 100% anonyme. Mange forstår sig på Bitcoin således, at det er et middel til at agere helt anonymt på internettet, så det man foretager sig med Bitcoins aldrig kan spores tilbage til rette vedkommende. Oftest bliver det opfattet som et pengesystem som netbank, bare helt anonymt. Sådan er tilfældet med Bitcoin ikke – og virkeligheden er en del anderledes.

Opfattelsen af at Bitcoin er anonymt er sandsynligvis blevet indgroet i valutaens spæde start, hvor forståelsen for hvorledes valutaen virkede var begrænset. Man havde på daværende tidspunkt heller aldrig stiftet bekendskab med en digital valuta uden indflydelse fra hverken statslige organisationer eller banker. Tanken om at disse ingen indflydelse havde på valutaen fik mange til at råbe op. Hvis de ikke havde indflydelse måtte Bitcoin være en anonym måde, hvorpå man kunne betale samt opbevare værdi. På trods af at man har fundet ud af, at Bitcoin ikke er så anonymt, som mange tror, så ser man dog oftest, at nyhedsmedier stadig beskriver valutaen som ‘en digital, anonym valuta’. Det hælper desværre ikke på opfattelsen omkring Bitcoin.

I de følgende afsnit vil vi forsøge at forklare, hvorfor Bitcoin ikke er så anonymt, som mange går og tror om valutaen.

Derfor er Bitcoin ikke så anonymt

For at forstå, hvorfor Bitcoins ikke er 100% anonyme kræves det, at vi ved, hvorledes valutaen fungerer.

Idet at ingen centralbanker, stater eller banker står bag Bitcoin, så har idémanden bag Bitcoin, Satoshi Nakamoto, været nødsaget til at påtænke en anden måde, hvorpå man validerer transaktioner på netværket. Det er traditionelt set et job, som bankerne har taget sig af, hvad angår traditionelle valutaer. På Bitcoin-netværket har bankerne ikke nogen indflydelse med at validere de respektive transaktioner, hvorfor at teknologien bag Bitcoin klarer det på en anden måde.

Det er her, at Blockchain-teknologien kommer ind i billedet. Det er en lang kæde af millioner af blokke, som hver indeholder tusindvis af transaktioner.

I dette indlæg besvarer vi i hvor høj grad, at Bitcoins er anonyme. Oftest bliver Bitcoin omtalt som værende en anonym, digital valuta - men på mange punkter er det ikke korrekt

For at ingen kan snyde Bitcoin-netværket til at tro’, at de ejer flere Bitcoins, end de reelt gør, så har offentliggørelsen af denne Blockchain en central rolle i at Bitcoin fungerer uden at kunne blive hacket. På Blockchain bliver samtlige Bitcoin-transaktioner fra over hele verden gemt og offentliggjort. Det vil sige, at man altid kan gå tilbage blandt netværket for at finde mange år gamle transaktioner, der er blevet overført fra én til én anden.

Sender du derved en transaktion til din ven, så vil den blive vist på Blockchain med jeres respektive adresser samt beløbet, der er blevet overført – og den vil ikke blot blive vist der det næste år, men for altid.

Hvorledes de respektive Bitcoins flytter sig blandt netværket mellem adresse, kan alle til enhver tid slå op, hvorefter man kan se meget præcise detaljer om de enkelte transaktioner samt adresser. Det gør, at man til enhver tid kan tilgå samtlige transaktioner til og fra en respektiv adresse. Den eneste information man mangler, som i særdeleshed er essentiel, er hvem der ejer de enkelte adresser. Her har man blot mulighed for at se, hvorledes transaktionerne ser ud mellem adresserne. Man har dog ikke mulighed for at se, hvem der ejer de enkelte adresser, idet de ikke indeholder navn eller kendetegn, men blot består af enkelte tal samt bogstaver.

For at blive klogere på de enkelte transaktioner, og hvem der står bag dem, kræves det at man kæder en identitet sammen med en respektiv Bitcoin adresse. Det er ikke noget, som man blot gør – men det er muligt, hvorefter at ens transaktioner ikke er anonyme.

Således kan en identitet blive kædet sammen med en adresse

Der findes forskellige måder, hvorpå en identitet kan kædes sammen med en Bitcoin adresse. Oftest vil det være i sammenhænge, hvor respektive transaktioner er årsagen til, at identiteten og adressen er synlige sammen, hvorfor at man kan kæde dem sammen. Det er der et par eksempler på. Det kan f.eks. være at du køber noget for dine Bitcoins, hvorfor at dit navn og adresse er synlige sammen. Vi vil forsøge at nævne de mest hyppige årsager til selvsamme.

  • Køber ting med Bitcoins

Første eksempel er hvis du køber ting med Bitcoin. Såfremt der ikke er tale om digitale vare, så vil du oftest skulle informere sælger omkring personlige informationer såsom navn og adresse. Det gør det muligt for sælger at kæde din Bitcoin adresse sammen med din fysiske identitet, idet at sælgere kan se din Bitcoin adresse.

  • Køber og sælger Bitcoins

Når du køber eller sælger Bitcoins, vil det være muligt for modparten at kæde din Bitcoin adresse sammen med dig, idet at både Bitcoin adressen samt navnet fremstår sammen. Sådan er det også, når du køber eller sælger Bitcoins hos os. Her har vi mulighed for at kæde dit navn sammen med din Bitcoin adresse. Det skyldes, at du afgiver begge informationer under ordreafgivelsen, hvorfor at de er synlige sammen.

  • Benyttelsen af wallets

Ved benyttelsen af enkelte wallets til opbevaring af Bitcoins, er det muligt for udvikleren af den respektive wallet at se informationer omkring brugerens adfærd såvel informationer. Det gælder f.eks. brugerens IP-adresse, der i sidste ende kan være med til at kæde dig sammen med din Bitcoin adresse. Dette gælder især ved benyttelsen af online wallets, hvor man også typisk skal indtaste personlige informationer, som også kan benyttes til at kæde adressen sammen med en fysisk identitet.

  • Offentliggørelsen af din Bitcoin adresse

Sidste eksempel på hvorledes en Bitcoin adresse kan kædes sammen med en fysisk identitet er blot, hvis man offentliggører sin Bitcoin adresse offentligt. Det kan være, at man skriver den på Facebook, på internettet eller andre steder, hvor den nemt kan kædes sammen med ens identitet.

Så anonyme er Bitcoins

Det er svært at give et konkret estimat om, hvor anonymt Bitcoin er, da det kommer an på mange forskellige faktorer.

Faktorer der spiller ind er f.eks. hvorhenne ens Bitcoins er anskaffet, hvor transaktionerne fører hen og hvor mange der er. I korte træk kan man sige, at jo flere transaktioner der er tilknyttet ens adresse, desto mindre er chancen for at valutaen er anonym. De typer transaktioner der tilknytter sig til ens adresse har også betydning for anonymiteten: Er der tale om transaktioner til og fra andre private? Er der blevet handlet til virksomheder, der modtager Bitcoins? Eller er adressen tilknyttet Bitcoin-børser, som kender ens identitet? Alt dette har stor betydning for hvor i høj grad, at Bitcoins er anonyme.

Herudover spiller andre faktorer også en væsenlig rolle. Det er bla. hvorvidt man løbende generer nye adresser og benytter procedure for at agere mere anonymt samt hvorledes man generelt agerer med sine Bitcoins samt wallet.

Hertil skal det siges, at blot fordi man formår at kæde en identitet op imod en Bitcoin adresse, så kan man ikke nødvendigvis se, hvorledes de indgående såvel udgående transaktioner arter sig. Det skyldes, at man ikke kender identiteten bag de adresser, som vedkommende modtager fra samt sender penge til. Det vil igen kræve, at man kender identiteten bag de adresser, førend man kan lave et detaljeret mønster. Det vil sige, at blot fordi man kender din adresse, så ved man ikke nødvendigvis, at du har overført kr. 20 i Bitcoin til den lokale købmand – men blot, at der er blevet foretaget en transaktion på kr. 20 til en anden adresse.

I teorien vil man placere Bitcoin mellem bankoverførsler og kontanter, hvad angår anonymitet. Det er mere anonymt at benytte Bitcoin fremfor et kreditkort eller en bankoverførsel, men bestemt mindre anonymt end benyttelsen af kontanter.